Er zijn vele verschillende factoren die invloed hebben op de rankings van websites in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo! Uit recent onderzoek van Searchmetrics zijn een hoop ontwikkelingen naar voren gekomen, welke wij in dit artikel zullen bespreken. Lees verder en bekijk hoe uw website verbeterd kan worden voor een hogere indexering in zoekmachines.

De rankings in zoekmachines worden door 2 grote factoren bepaald: technische factoren en populariteitsfactoren. Technische factoren zijn vooral gericht op de website en de gebruikte code. Populariteitsfactoren zijn vooral gericht op de verspreiding van een website via links en het gebruik van social media.

Social: Google+ belangrijkste kanaal

Een +1 van Google+ is de belangrijkste factor op social gebied, en daarmee het meest waardevol voor een website. Websites kunnen een +1 krijgen van gebruikers door een profiel op Google+ aan te maken. Een +1 is eigenlijk hetzelfde als een “vind ik leuk” op Facebook. Facebook komt op een 2e plaats, waarbij een “share” en “like” het meest invloedrijk zijn. Opvallend is dat Twitter het minst invloedrijk is en al ingehaald is door Pinterest, een vrij nieuwe speler op social media gebied. Als het zo door gaat, zal Google+ in 2016 het meest invloedrijke social medium zijn.

Hoe meer links, hoe populairder de website

Een backlink is een link van een website naar een andere website. Voor zoekmachines is dit een indicatie om te kijken hoe populair een website is. Op het gebied van backlinks is het aantal de belangrijkste factor. Het is niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk backlinks te hebben, het is ook belangrijk om backlinks te krijgen van relevante en kwalitatief goede websites. Daarnaast is een sleutelwoord in de “anchor” tekst ook van invloed op de backlinks.

Site snelheid en lengte van url belangrijk

De site snelheid (hoelang het duurt voor een website geladen is) is een belangrijke factor. Daarnaast is het erg belangrijk dat de opbouw van de site in orde is (gebruik van kopteksten, duidelijke beschrijvingen, video integratie en de positie van een zoekwoord in de titel van een pagina/bericht). Opvallend is dat het steeds minder belangrijk is dat een zoekwoord voorkomt in de URL van een website. Hierdoor kan gezegd worden dat de content van een site steeds belangrijker aan het worden is en dat de zoekwoorden steeds minder van invloed zijn op de rankings in een zoekmachine.

Interne linkstructuur van essentieel belang

Op het gebied van content is het erg belangrijk dat de interne linkstructuur in orde is. Zorg voor een goede linkopbouw en maak gebruik van een sitemap. Daarnaast zijn o.a. de lengte van de HTML code en de positie van het zoekwoord is de body, externe links en interne links erg belangrijk. Een ideale content pagina bestaat uit voldoende tekst (+/- 400 woorden), bijgestaan door rich content zoals plaatjes en videos.

Voor het complete overzicht kunt u hier klikken (Infographic in het Engels).

Media & Internet

Media & Internet

Media & Internet is in 2011 opgericht door Hans Priems en biedt klanten totaaloplossingen op het gebied van websites, webshops, online marketing en campagnes. Bij ons kunt u altijd terecht voor een betrouwbaar en persoonlijk service. Samen met klanten kijken wij naar de beste inzet van onze middelen om het maximale uit de wensen en doelen van klanten te halen.